De bästa tandvårdsprodukterna

Tandvårdsprodukter? Är det så viktigt? Här anser vi att det är viktigt med munvård och då särskilt med bra produkter för tandvården. Det kan inte nog betonas vikten av att borsta och rengöra sina tänder. Det bör inte göras för ofta – då kan man i misstag tunna ut emaljen, vilket inte alls är bra. Vi behöver vår emalj intakt för att vi ska bevara våra tänder så länge det bara är möjligt, men vi ska heller inte borsta för sällan. Två gånger om dagen bör man rengöra sina tänder; morgon och kväll. Då är det viktigt att inte ha för bråttom. Ta tid på dig att rengöra tänderna ordentligt – både morgon och kväll.

Tandborstar

1. Lagom stor tandborste

Vilka slags tandborstar ska man använda? För barn är det viktigt att välja en lagom stor (eller liten) tandborste. Många barn som ser sina föräldrar borsta sina tänder, vill oftast borsta dem själva. Det kan man låta dem göra, men när de har borstat dem själv, bör man som förälder alltid borsta dem ordentligt efteråt. Det är viktigt då det är svårt att få bort allt på egen hand, när man är barn. Även vuxna bör skaffa sig lagom stora tandborstar. Här är det viktigt att de inte är för stora, då stora tandborstar ofta gör det svårt att komma åt, till exempel bakom tänderna.

2. Mjuk tandborste

Både barn och vuxna bör borsta med en mjuk tandborste. Vissa vuxna tycker att de vill ha en hård tandborste för att det "känns" bättre. De kan känna att en hård tandborste tar bort all smuts. Det är fel. Även en mjuk tandborste kan rengöra. En hård tandborste skadar nämligen både emaljen och gör att tandhalsarna blottas. Det är inte bra. Därför är en mjuk tandborste det bästa som du kan välja.

Tandkräm

Här finns en uppsjö av tandkrämer. Allt från att tänderna blir vitare eller renare. Det enda man med säkerhet kan rekommendera är att man alltid väljer tandkräm som innehåller fluor. Fluor är nämligen det enda som är viktigt för att behålla en bra tandhälsa. Därför bör man heller inte spotta ut tandkrämen som innehåller fluor. Vill man ändå ha en tandkräm som inte innehåller fluor, kan man i stället skölja munnen efteråt med fluor. Det finns att köpa på närmaste apotek.

Tandtråd

Tandtråd är lika viktigt att använda varje dag, lika viktigt som att använda tandborste varje dag. På morgonen är det inte lika viktigt att använda tandtråd som att använda det på kvällen. Har man använt tandtråd på kvällen innan, kan man anta att tänderna är rena även mellan tänderna. Därför är tandtråden viktigast just på kvällen. Använd tandtråden innan du borstar tänderna. Då kan du alltid skölja munnen efter att du har rengjort med tandtråd mellan tänderna. Sedan är det bara att borsta med tandkräm som innehåller fluor. Se bara till att inte skölja munnen efter att du har borstat med tandkräm som innehåller fluor. Vill du ändå skölja munnen efter att du har borstat tänderna, rekommenderar vi att avsluta rengöringen med att skölja munnen med fluor. Efter det bör man inte äta eller dricka något, då fluor är bra för tänderna och bör finnas kvar i munnen efter att man har rengjort dem.

Mellanrumsborste

En mellanrumsborste är bra att använda. Får man inte bort allt med tandtråd, kan man använda mellanrumsborsten för att få bort all smuts som gärna lägger sig mellan tänderna. Den lilla mellanrumsborsten är också bra för att komma åt bakom tänderna. Längst bak i munnen kan det nämligen vara svårt att komma åt med sin tandborste och det är lika viktigt att komma åt längst bak i munnen så att man kommer åt att borsta tänderna som finns där.

Vid muntorrhet

Om man lider av muntorrhet, bör man skaffa sockerfria pastiller som motverkar muntorrhet. Detta för att själva saliven i munnen skyddar tänderna mot karies och bakterier som är skadliga. Det finns en hel uppsjö av sockerfria pastiller som man kan använda till detta. Se bara till att det inte finns socker i dem. Det är viktigast.

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.