Så går en tandblekning till

Det är ju så inne numera att bleka sina tänder. Alla vill ju ha gaddar som är snygga att visa upp när man väl drar på smilbanden, eller hur? Att då visa upp gula, eller till och med bruna tänder kan göra att man skäms för sina tänder. Då vill man hellre ha fina och vita tänder, även om de skulle vara utan hål. Sådant syns ju inte. Dock är det så att om man har en bra munvård och hälsosamma tänder så syns det i längden. Man behåller sina egna tänder längre med en bra munvård. För att ha en bra munvård, krävs det att man regelbundet rengör och borstar sina tänder. De flesta tandkrämer numera har slipningsmedel i sig och innehåller ett visst blekmedel som gör att tänderna blir en aning vita om man borstar dem regelbundet. Så vill du ha vita tänder, se till att skaffa tandkräm med blekning så borstar du dem vitare än vad de annars skulle vara. Skulle du ändå vilja göra en tandblekning går vi igenom här hur det går till.

Så går en tandblekning till

Den bästa tandblekning som du kan få är den som en utbildad tandläkare gör. Hon, eller han, bör nämligen först undersöka dina tänder så att det inte föreligger någon risk med att bleka dina tänder, till exempel om du har hål i tänderna. Det är aldrig bra att bleka tänder med hål i. 

I alla tandblekningar, använder man ett särskilt tandblekningsmedel, som kommer som en gel som man penslar på tänderna med. Antingen lägger man tandblekningsmedlet på en skena som man sedan placerar på tänderna, eller så penslar man på direkt på tänderna. Först lägger man en skena i munnen för att förhindra att tandblekningsmedlet hamnar på läpparna och skadar dem.

Ibland kombinerar man blekningsmedel tillsammans med en ljusbehandling eller en laser. Allt detta bör en utbildad tandläkare göra. Då kan du garanteras att inte få en tandblekning som skadar dig. En utbildad tandläkare känner mycket väl till hur tandblekningsmedlen fungerar och vilka skador som kan uppstå, och hur man undviker dem. Vilket slags tandblekningsmedel som passar just dig och dina tänder, bör en tandläkare alltid ta ställning till.

Ungefär så här går en tandblekning till:

1. Undersökning av tänderna – man måste fastställa att det passar att bleka tänderna.

2. Lagning av tandsten eller hål – har man hål eller tandsten, måste tänderna lagas innan man kan bleka dem.

3. Själva tandblekningen – själva tandblekningen brukar ta minst en timme.

4. Besök för att kontrollera tandblekningen – om det behövs kan man behöva komma tillbaka några gånger och upprepa tandblekningen för att man ska få det resultat som man önskar. Alla har ganska olika färg på sina tänder. Det är inte alltid som det är snyggt att ha helt kritvita tänder. Denna avvägning bör en tandläkare göra.

Då bör du inte bleka dina tänder

Om du har hål i tänderna bör man alltid laga dem innan man bleker dem, men det finns även i andra situationer som man inte bör bleka tänderna. Har man en väldigt tunn emalj, bör man inte bleka dem. Har man känsliga tandhalsar, till exempel om man har borstat tänderna med en för hård tandborste eller har en sjukdom som gör att man har blottade tandhalsar, bör man heller inte blek dem. Om man snusar eller röker bör man heller inte bleka tänderna. Inte heller bör man bleka dem om man är gravid eller ammar. Detta för att inte skada fostret som man bär på, eller för att tandblekningsmedlet inte ska föras över till barnet som man ammar.

Göra tandblekning hemma

Det finns många annonser om att man kan bleka tänderna hemma, och man lovar samma effekt som när man går till en tandläkare och bleker sina tänder. Dock måste vi rekommendera att inte göra det hemma, på egen hand. I vart fall, om man ändå önskar att göra tandblekningen hemma, bör man alltid först göra ett tandläkarbesök så att tandläkaren kan fastställa att du inte lider av hål i tänderna eller har tandsten. En tandläkare bör också kontrollera att du inte har blottlagda tandhalsar eller blottlagda rotytor, borstskador eller en för tunn emalj för att kunna bleka tänderna.

Rådgör alltid med tandläkare

Innan du utför en tandblekning bör du alltid rådgöra om detta med din tandläkare. Vissa tandblekningsmedel kan innehålla natriumperborat eller natriumklorit och en tandläkare bör få veta i vilken mängd sådana medel som finns i tandblekningsmedlet innan du använder det, så att du vet vad som kan hända med dina tänder.

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.