Dina tänder är viktiga

Att ha en bra tandläkare är guld värt. Att veta att man blir omhändertagen och får hjälp ger trygghet. Regelbundenhet och kompetens är två nyckelord för en hälsosam och god tandvård.

Det är aldrig för sent att börja ta hand om sina tänder. Det är aldrig för tidigt heller. I ärlighetens namn slarvar väldigt många med den dagliga omsorgen om tänderna. Det är inte hela världen så länge det är tillfälligt. Men många problem kan undvikas om vi redan från start lär barnen att tandvård är naturligt och viktigt. Många äldre har blivit hårdhänt behandlade i barndomen vid tandläkarbesök. Detta olyckliga tillstånd kan behandlas, men leder ofta till att de drar sig för att söka vård. Olyckor kan också leda till behov av tandvård. Varje dag vurpar ett antal personer på cyklar, och det är vanligt att detta medför tandskador. Då gäller det att snabbt få hjälp för att rädda vad som räddas kan. En annan kategori skador uppstår när tänder löper lite amok, alltså att de inte växer där de ska.

Tandvård för alla åldrar

Det första du ska tänka på är som tidigare nämnt den dagliga egenvården. Därefter ska du se till att bli patient hos en kompetent klinik som kan det mesta om tandvård. Som ung vuxen behöver du få in som rutin att göra en översyn av munhälsan en gång om året. Att ta bort tandsten brukar exempelvis vara skönt. Att kontrollera så att inte karies håller på att bli ett problem är också viktigt. Detta kommer man långt med. För den som har problem med tändernas placering är det lika angeläget att få hjälp. En felaktig ställning kan medföra tuggsvårigheter och göra ont. Ju snabbare man sätter in lämpliga insatser, desto bättre löser man problemet. Sedan är det detta med skador, de händer så lätt. Ett fall eller en omkullcykling, och sedan sitter du där med en utslagen tand. Lugn, inget är omöjligt! Slår du ut en tand ska du förvara den i munnen eller i mjölk och snabbt ta dig till en tandläkare. Med tur kan den faktiskt växa fast igen.

En kompetent tandläkarklinik har tid att ge råd

Livet blir lite bättre och enklare när du vet att du har en pålitlig tandläkare. Dit kan du vända dig för vård och smärtlindring när något gått fel. Förtroende skapar en bra situation och god vård. När du får en tandläkare med empati, kunskap och förmåga att lyssna känner du dig trygg.

6 Sep 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.