Hjälp vid akuta tandolyckor eller tandvärk

När man plötsligt slår ut en tand eller får rejäl tandvärk så behöver man söka en akuttandläkare. De kan oftast hjälpa till med kort varsel även när den vanliga tandläkaren inte har öppet.

Att slå ut en tand genom en olyckshändelse är inte så ovanligt. Barn som slår ut en mjölktand sätter man inte tillbaka tanden på eftersom de ändå skall tappas. Därutöver är det också en risk att man skadar den nya permanenta tanden som kommer under. Gäller det däremot en permanent vuxentand så försöker man sätta tillbaka den så fort som möjligt för att det skall läka bra.

Om den utslagna tanden är smutsig så skölj den 10 sekunder under rinnande kallt vatten. Undvik att röra roten och håll den enbart i kronan. Kan man inte sätta tillbaka den själv så bör man transportera tanden under tungan, i koksaltlösning eller i mjölk. Det är viktigt att inte roten torkar då det påverkar läkningen negativt.

Akuttandläkare ger hjälp vid tandvärk

Om man får plötslig tandvärk är detta också bra att kolla upp. Oftast kommer det när man minst anar det, men då är det bra att det finns akuttandläkare överallt i såväl Göteborg som på andra orter. Om tandvärken antingen blir värre eller inte går över av sig själv så är det läge att ringa en akuttandläkare. Det är inte meningen att man skall gå runt och ha ont och må dåligt av det när det finns hjälp att få. Tar man inte hand om värkande eller trasiga tänder i tid så kan tandskadan bli värre och det blir både jobbigare och dyrare att laga. Tandvärk kan uppstå av flera anledningar, till exempel en fyllning som lossnat eller en sönderbiten tand. Ju fortare man får hjälp desto bättre för läkningen i munnen.

Tänder som plötsligt ändrar färg

En tand som plötsligt börjar bli grå kan ha skador som inte syns. Då är det bra att vända sig till akuttandläkaren och genomgå en röntgen. Tandläkaren kan då snabbt avgöra hur tanden mår. Ibland känner man själv att det är något som inte är som det ska i tänderna. Det kan vara ilningar i tanden, att tandköttet blir svullet eller att det gör ont att äta. Trasiga tänder som ändrar färg kan, förutom grå, också bli rosa, gula eller bruna. Oavsett vilken färg tanden får så är det bra att söka upp en akuttandläkare direkt och snabbt få den hjälp man behöver. Läs mer om akkuttandvård på denna sida: https://www.akuttandvårdgöteborg.nu

5 Oct 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.