Hur ska jag sköta mina tänder enligt tandläkare?

Det är inte lätt att fråga när man besöker tandläkaren- munnen är ju full med diverse borrar och verktyg. Här finner du svaren på frågorna du inte kunde ställa!

Tänder är viktiga. Har man inte tänkt på saken tidigare blir det väldigt uppenbart den dag man får problem med tänderna. Tandhälsan varierar stort från person till person, även i Sverige, men globalt sett så har vi friska och bra tänder som håller bra livet ut. Kunskapen om tandhälsa är ändå en färskvara och den dag vi tror att vi kan sluta informera om vikten att ta hand om tänderna kommer vi att bli varse att allt inte är enkelt. Det finns egentligen två val. Antingen informerar vi om vikten att sköta om tänderna och hur detta går till eller så kommer yngre generationer att få stora problem. Det finns en del faktorer som påverkar tandhälsa positivt och sedan finns det sådant som har en negativ påverkan. När människor får den kunskapen och tar den till sig mår de bättre, förblir friskare, och besöker tandläkare regelbundet. 

Vad finns det som påverkar mina tänder, negativt och positivt?

Vi börjar med den negativa sidan. Mat och andra produkter som innehåller socker, som godis, kan ge problem. Sockret används av munbakterierna och bildar syra, som i sin tur kan skapa karies. Där är tiden viktig. Ju längre tid vi har socker i munnen ju större blir risken. En fluortablett efter sockerintag är bättre än tandborstning. Snus och rökning är likaså en dum idé med tanke på munhälsan. Sedan vet vi också att småätande innebär att tänderna utsätts för onödigt mycket bakterier. Slutligen går det inte att komma ifrån - genetik påverkar även det tandhälsan. En del av oss har naturligt mindre problem med karies och tandsten.

Vad kan vi göra? Sluta äta är såklart inget alternativ och sötsaker tillhör trots allt livets goda.

Rätt skötsel ger bra tänder

Den dagliga skötseln är viktig. Att borsta tänderna morgon och kväll förhindrar rätt mycket plack från att fastna på tänderna och bilda tandsten. Det ger också en friskare andedräkt och gör att tänderna behåller sin färg. De ytor man inte kommer åt med tandborsten rengör man från matrester med tandtråd eller tandsticka. Det är också en god idé att använda fluortabletter. 

Såklart så är det även oerhört viktigt med regelbundna kontroller hos tandläkaren. Där kan eventuella problem fångas upp på ett tidigt stadium så att de inte blir till stora och dyra problem. Undersökningar avslöjar dolda åkommor och tandhygienisten hjälper dig att ta bort tandsten och ser till att dina tänder så långt det är möjligt hålls i bästa skick.

Läs mer om tips och råd på denna sajt: https://www.solnatandläkarna.se

11 Jan 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.