När du behöver akut hjälp

Har du bitit sönder en tand eller tappat en lagning? Har du så galet ont att du inte vet var du ska ta vägen? Kanske har det blivit infektion och kanske blöder du i tandköttet? Det finns hjälp att få.

Närhelst på dygnet du råkar bita sönder en tand kan du ringa efter akut tandvård. Vanligtvis kan du få vänta rätt länge om du vänder dig till dina vanliga tandläkare, men om du letar upp någon som utför akut tandvård i Göteborg så kan du lösa det även på kvällen eller helgen. Om du har tappat en brygga eller bro kan det troligen inte vänta till måndag morgon. Kan din tandläkare inte erbjuda en akuttid, kontakta då en annan klinik som tar emot akut. Det är betydligt behagligare och bättre för dina tänder att få en provisorisk lösning tills den ordinarie åter är på plats. Kanske har du slagit ut en tand eller bitit i något så illa att du spräckt en hel tand och har väldigt ont.

När ska du söka akut hjälp?

Kanske känner du en tvekan och är osäker på om ditt ärende är akut eller ej. Enklast är att känna efter om det är tydligt eller olidligt, där har du svaret. Annars kan du tänka att det alltid är akut om du har skadat eller slagit ut en tand eller om du har ilningar och kraftig smärta som kan kopplas till infektion i tandnerven. Det räknas även som akut om du tappat en lagning, fyllning, bro eller plomb. Alla dessa är akuta då det riskerar att bli värre om du inte får behandling direkt. Ta hand om dig själv och sök akut tandvård om du känner att du behöver det.

När olyckan drabbar barn

Har ditt barn slagit ut eller skadat en tand i lek eller idrott? Då ska du alltid be en tandläkare se på olyckan så fort det går. Här är det en god ide att ringa efter akut tandvård och visa upp ditt barns tänder för bedömning direkt. Troligen kommer tandläkaren att ta röntgenbilder så de kan visa på eventuella skador för försäkringsbolag eller liknande. För barn som ännu har mjölktänder är det extra viktigt att se så olyckan inte skadat de vuxentänder som ligger under och väntar på att växa fram. För barnens skull är det bäst att undersöka detta så snart som möjligt, så går det troligtvis att rädda om eventuella skador har uppstått.

25 Aug 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.