När du behöver tandimplantat

Ingen tänker någonsin att man ska behöva tandimplantat. Sedan en dag bara händer det. Du råkar ut för en olyckshändelse och din tand kan inte räddas. Du får problem som kräver att du tänker om.

Anledningarna till att man kan behöva skaffa tandimplantat kan vara många. En gång i tiden hade de flesta så dålig tandhälsa att löständer var standard. Implantat fanns inte. Idag har merparten av alla människor kvar sina egna tänder långt upp i åldrarna, ibland hela livet. Alla har inte samma tur dock. En vanlig anledning till att man förlorar tänder är olyckshändelser. Tyvärr är cykelolyckor ett vanligt scenario. Förhoppningsvis bär man hjälm och klarar huvudet. Många ramlar ändå illa nog för att få tandskador. Andra har ännu mer otur och har blivit utsatta för våldsbrott. Återigen andra kan ha haft långvariga problem med tänderna av andra anledningar och behöver tillslut inse att ett implantat är det rätta.

Hur fungerar det med tandimplantat?

Att skaffa ett tandimplantat är en process som oftast tar lite tid, men som ger fantastiska resultat. När behandlingen är slut syns ingen skillnad på implantatet och de ursprungliga tänderna. Man börjar med att ta bort eventuella rester av gamla tänder och gjuta en form. Därefter sätter man fast titanskruvar i tandbenet. Det är sällan skönt, men obehaget går över. När allt är läkt och den nya tanden är tillverkad sätts den fast vid skruven och sedan är allt klart. Ett implantat behandlas likadant som en vanlig tand och ser likadan ut.

18 Nov 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.