Regelbundna tandläkarbesök lönar sig i längden

Skjuter ni upp tandläkarbesöket? Tänker ni att det kanske inte är så viktigt och att ni går när nästa kallelse kommer? Uppskjutna tandläkarbesök leder till att det i längden blir dyrare.

Hur ofta man behöver gå till tandläkaren beror på vilken slags munhälsa man har. Har man friska tänder brukar det räcka med att gå till tandläkaren vartannat eller vart tredje år. Har man däremot problem med inflammation i tandkött, tandlossning eller om man har flera gamla lagningar är det bättre att man går varje år. Går man regelbundet hos tandläkaren upptäcks problemen i tid och man kan ofta undvika stora kostsamma behandlingar. Det kan vara små saker som kan korrigeras innan de ger upphov till fel som att man exempelvis missar att rengöra tänderna längst bak på insidan. Man kan även ha början till karies och då kan tandläkaren ordinera extra rengöring med fluorpreparat och det blir aldrig ett hål i tanden.

Så ofta ska tänderna rengöras

För att undvika många problem med tänderna är det viktigt med god munhygien. Två gånger om dagen ska man rengöra sina tänder med fluortandkräm. Att även använda tandtråd en gång om dagen gör att man förhindrar att mat och bakterier samlas i tandfickorna och orsakar inflammation och dålig lukt. Med hjälp av tandtråd och mellanrumstandborste får man även bort tandsten. Tandsten är skrovligt och bakterier får lätt fäste där och kan orsaka inflammation i tandköttet. Anledningen till att man ska undvika inflammation i tandköttet är att det i längden leder till tandlossning och att man förlorar sina tänder. Det är viktigt att redan som ung använda tandtråd för att undvika framtida problem.

Tänk på detta när ni letar ny tandläkare

En av anledningarna till att man kanske inte regelbundet går till tandläkaren kan vara att man inte har hittat någon man känner förtroende för. Brist på tid kan också vara en orsak om det är långt till den tandläkare som man brukar gå till. Letar man ny tandläkare kan det därför vara bra att välja någon i det området där man bor eller i närheten av där man jobbar. Då spar man tid och det blir enkelt att titta förbi tandläkaren på väg hem från jobbet. Välj någon som har bra öppettider som passar med ert schema. Ta även hänsyn till om de kan erbjuda akuttider. Är ni en hel familj med barn kanske ni även behöver en tandläkare som kan erbjuda barntandvård och kanske även tandreglering? Vi tipsar att besöka denna hemsida för mer information: https://www.tandläkarebromma.nu

27 Jul 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.