Skaffa ditt drömleende

Många tror att ett vackert leende bara finns på film, att det är ouppnåeligt. Så är det inte. Med moderna och skonsamma metoder kan de allra flesta korrigera tänderna till ett drömleende.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, idag finns det nya metoder att rätta till sneda och ojämna tandrader som är effektiva. Varför inte ta itu med eventuella defekter eller ojämnheter i tandraden och börja stråla? Tänk på hur du själv uppskattar ett härligt leende. Du kan också utstråla det, inte gömma dig bakom handen. Utan stolt le med hela ansiktet.

Många människor har komplex för sina tänder, antingen de står ut för mycket, är sneda, eller ojämna. Men det går att rätta till. Metoden som blivit allt populärare heter Invisalign och syns knappt alls. Det är plastskenor som byts ut efter hand. De syns inte alls på samma sätt i munnen som de tidigare hylsorna av metall, som satt på varje tand. Idag görs de i plast och går att ta av, till exempel när man äter.

Hur fungerar metoden?

Genom att skenorna byts ut med jämna mellanrum, flyttas tänderna sakta till önskad position. Efter en första undersökning, kommer du och tandläkaren fram till vad som ska korrigeras och skenorna flyttar tänderna långsamt och skonsamt till sin slutliga plats. Skenorna är transparenta och går att ta av och rengöra.

När tänderna nått sin slutliga position, får man en så kallad retainer som ska fixera tänderna. Den sitter bakom tänderna och syns inte, men håller kvar den nya positionen. Det finns även nattskenor man kan använda med samma syfte. Under hela behandlingen får du regelbundet träffa din tandläkare för att kolla så allt går efter planerna.

Invisalign i vardagen

Hur ska man då göra i sin vardag när man har skenor som reglerar tänderna? Påverkar de till exempel talet? Svaret är att de påverkar mycket lite, möjligtvis en smula i början innan man vant sig, men snart märks det inte alls. När man äter en måltid bör man ta ur skenan, men om man bara dricker något brukar den kunna sitta kvar.

Nattetid tar man av sig skenorna och borstar tänderna som vanligt och rengör skenorna samtidigt. De flesta upplever behandlingen som smärtfri, medan några kan känna lite grann direkt efter en ny skena. Hur lång tid som tandregleringen tar är individuellt. Antalet skenor brukar hamna på mellan 14 upp till 35 stycken, vilket är motsvarande tid i veckor. Läs mer om tandreglering på denna hemsida: https://www.tandregleringgöteborg.se 

25 Nov 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.