Snabb hjälp vid tandsmärta

Det finns annan smärta som är lika illa som tandvärk. Det bara känns inte så för den som drabbats. Trasiga tänder kan göra otroligt ont och man behöver oftast hjälp snabbt. När ska man söka hjälp?

Det finns smärta och så finns det smärta. De allra flesta som råkat ut för akut smärta i tänderna är överens om att det är outhärdligt i längden. Vissa tillstånd kan medföra svår smärta och likaså kan olyckshändelser göra att man behöver söka akut hjälp.

Det är vanligen inte svårt att avgöra om man behöver söka akut tandvård eller om det räcker med att beställa en vanlig tid hos tandläkaren. Har du slagit ut en tand? Ring genast. Har du smärtor som inte går över med smärtlindrande? Ring. Gäller något av detta mindre barn? Återigen, ring.

Det är särskilt viktigt att få akut hjälp om man genom en olycka råkat slå ut en hel eller delar av en tand. Där kan nämligen tiden vara viktig för att slippa en konstgjord tand.

Vilka tillstånd gör att du ska söka akut tandvård?

Alla, eller de flesta, kan få problem med tänderna någon gång. Orsakerna kan vara många. Idag har inte lika många karies, men det händer ändå. Har problemen pågått under en längre tid kan nerver eller tandkött påverkas och därmed kan du börja få riktigt ont. För det mesta räcker det att boka en normal tid, men har du så ont att du behöver äta smärtstillande ska du söka akut.

Att bita av en lagning eller en bit av en tand är också tillstånd som kan göra riktigt ont. Det kan vara vettigt att söka akut även då. Olyckor där du slagit ut en tand är mest bråttom. Om du kan hålla tanden fortsatt fuktig och få en akuttid finns chansen att faktiskt kunna sätta tillbaka tanden igen.

De bästa förutsättningarna för den bästa akutvården

All typ av akut tandvård förutsätter en mycket viktig sak. Det behövs en tandklinik som har möjlighet att avsätta tillräckligt med tider för akutpatienter. Det förutsätter också att kliniken ifråga har tillräckligt med personal med lämplig utbildning. Utan detta faller hela idén om akut tandvård platt.

Tandläkare kommer alltid vara tvungna att göra prioriteringar, så är det inom alla sektorer där man behandlar patienter. Det måste ändå till en medveten inriktning på att hålla akuttider öppna för den som behöver dem. Om du skulle få feber förutom smärta kan du behöva söka vanlig sjukhusvård.

5 Oct 2020

Välkommen till Allt om tandvård – din Guide till allt som rör tandvård, munvård, tandläkare och priser! Här får du råd om hur du bäst tar hand om dina tänder; både estetisk och medicinsk tandvård.